Krajský policejní ředitel: Brodská Charita se ukázala jako skvělý a spolehlivý partner
3. června 2016 Články

Na místo, kde v roce 2014 došlo k výbuchům skladů munice - do Vrbětic, přijel v pondělí 30. května ředitel Oblastní charity Uherský Brod Petr Houšť a poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a předseda Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík. Sešli se tam, s vedením Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, zastoupené jejím ředitelem plk. JUDr. Jaromírem Tkadlečkem a tiskovou mluvčí mjr. Mgr. Lenkou Javorkovou i členy integrovaného záchranného systému (IZS) a dalšími pracovníky, kteří zajišťují chod v areálu. Pracovníci Oblastní charity Uherský Brod řadu měsíců zásobovali jednotky, zasahující v areálu, obědy. V těchto dnech ale tato spolupráce mezi brodskou Charitou a jednotkami IZS z organizačních důvodů zvolených krajským policejním ředitelstvím, končí.

„Tato spolupráce se ukázala jako vynikající a bezchybná. Pracovníci brodské Charity byli po celou dobu skvělými, operativními partnery, na jejichž služby a slovo se dalo vždy spolehnout. Není proto vyloučeno, že v případě potřeby tuto spolupráci v budoucnu opět obnovíme,“ poznamenal ředitel krajské policie Jaromír Tkadleček, který s hosty z brodské Charity a poslancem Ondřejem Benešíkem poobědval v jídelně vrbětického areálu společně se členy zasahujících jednotek.  V neformální atmosféře debatovali, mimo jiné, také o zapojení uherskobrodské Charity do integrovaného záchranného systému, její pomoci při záplavách v uplynulých letech, opakované pomoci uprchlíkům (na vyžádání Policie ČR v Uherském Hradišti)  a dalších aktivitách, které Brodská charita vykonává nad rámec svých povinností.

Poslanec Ondřej Benešík, se mimo jiné zajímal o aktuální situaci v areálu vybuchlých skladů. Došlo i na debatu ohledně spolupráce složek integrovaného záchranného systému a Oblastní charitou Uherský Brod. Pracovníci Oblastní charity Uherský Brod vozili policistům, záchranářům a hasičům obědy od října 2014 do ledna 2015, následně pak je stejně spolupráci mezi oběma stranami došlo v období od února letošního roku do konce května.

Rozlehlou plochu ve Vrběticích v současné době vyklízí zhruba 50 lidí, kteří pracují na vyčištění areálu od zbytků rozmetané munice.
„Obědy jsme do Vrbětic vozili denně, včetně víkendů. Tuto činnost jsme ovšem vykonávali nad rámec našich pracovních povinností a nijak se nesměla dotknout práce, kterou zajišťujeme pro klienty naší Charity,“ upřesnil ředitel Oblastní charity Uherský Brod Petr Houšť.
K opětovnému oslovení pracovníků brodské Charity ze strany složek působících ve Vrběticích došlo na základě předešlé kvalitní spolupráce na přelomu let 2014 a 2015. „Lidé, zasahující v areálu zničených skladů, si už tehdy velmi pochvalovali kvalitu jídel, naši spolehlivost, ochotu a příjemné vystupování pracovníků uherskobrodské Charity. Jsem velmi rád, že se naši lidé i v tomto případě osvědčili skvělým způsobem a díky důvěře, kterou si ve Vrběticích získali, mohli v pomoci tamním složkám efektivně pokračovat,“ dodal ředitel Petr Houšť.