CHARITA SLAVILA VÝZNAMNÁ VÝROČÍ
19. září 2022 Charita UB

CHARITA SLAVILA VÝZNAMNÁ VÝROČÍ

Oslava hned několika významných výročí Charity se konala v pátek 16. září v Uherském Brodě. Tamní Charita totiž slavila nejen 30. výročí od znovuobnovení činnosti organizace, ale i 95. výročí od jejího založení a 100 let od vzniku Charity v českých zemích. 

Oslavy zahájila mše svatá v brodském kostele Nanebevzetí Panny Marie, kterou sloužil prezident Arcidiecézní charity Olomouc, P. Bohumír Vitásek. Následně pak pokračovaly v prostorách Víceúčelového komunitního centra setkáním zástupců zřizovatele brodské Charity, zaměstnanců, podporovatelů, i některých klientů a dalších hostů.
Počátky uherskobrodské Charity sahají až do roku 1927. Tehdy založil uherskobrodský děkan a farář P. Jaroslav Hlobil dobrovolnou charitu pod názvem „Ludmila“. V současné době uherskobrodská Charita zaměstnává 225 osob, nabízí veřejnosti rozmanitou škálu služeb sociálních, zdravotních, humanitárních a komerčních (celkem 27) a tyto služby poskytuje v celém regionu Uherskobrodska. Organizace pečuje o seniory, matky samoživitelky s malými dětmi, osoby bez přístřeší, nemocné, hospicové pacienty, a další potřebné. Na základě dohody s Integrovaným záchranným systémem Zlínského kraje zřizuje i krizový tým, který pomáhá při mimořádných událostech např. v oblastech zasažených přírodními a jinými katastrofami.
V 50. letech pak byla činnost Charity tehdejším politickým systémem ukončena. K obnovení činnosti uherskobrodské Charity došlo v roce 1992. První ředitelkou Charity se stala paní Jarmila Výmolová Tomancová, od  roku 2007 ji ve funkci vystřídal pan Petr Houšť, který byl ředitelem do 30.4. 2022. Současným ředitelem je pan Libor Mikel.
Brodská organizace je v současnosti jedním z největších a nejrespektovanějších poskytovatelů sociálních služeb v regionu a může se pochlubit řadou významných ocenění. Jedná se například o ocenění: značka kvality Czech Made, Prověřená veřejně prospěšná organizace či velká Neziskovka roku. Ocenění získala také řada pracovníků brodské Charity, například: Pracovník roku v sociálních službách, Nejlepší sociální pracovník roku, Manažer/ka roku v sociálních službách, Osobnost neziskového sektoru a mnohé další.(Více fotografií z oslav výročí Charity najdete na Facebooku Charity Uherský Brod)

Oleg Kapinus, pracovník pro PR a fundraising

DSC06400  DSC06402DSC06407  DSC06411  DSC06426  DSC06429  DSC06435