Původ perníčků sahá do dávných dob starých Egypťanů, kteří si pochutnávali na medových sušenkách z mouky. Ve 13. století se začíná o perníku uvažovat jako o sladkosti, dříve se konzumoval při zažívacích obtížích. Nebylo výjimkou, že byl k dostání jen v lékárnách.
Od doby, kdy se perník dostal do Evropy, se jeho recept zlepšoval a začalo se do něj přidávat nejrůznější koření. Díky kořeněnému mixu, který sloužil jako perfektní konzervant, začal být perník velmi žádaný. Mohl se totiž dovážet po světě, aniž by se cestou zkazil. Do Čech perník doputoval až ve 14. století zřejmě z Německa. Kvůli nedostupnosti některých druhů koření byl perník velmi drahý a pro obyčejné lidi takřka nedostupný. V 18. století se perník stal dostupnějším zbožím a s narůstající výrobou ho bylo možné sehnat na poutích a jarmarcích. Pekly se i na různé svátky a důležité události.
Pracovnice Azylového domu pro matky s dětmi v tísni Uherský Brod naplánovaly, v trochu netradiční čas, pečení perníčků. A tak se ve čtvrtek 24. dubna uskutečnilo pečení, kterého se zúčastnily klientky s dětmi a pracovnice Azylového domu. Akci pro naše maminky pomohlo zorganizovat Tesco Stores ČR a.s., pobočka Uherský Brod, které zastupovala paní Málková, která darovala potřebné suroviny a zúčastnila se pečení v prostorách Dobrovolnického centra Stopa.
Přípravy byly zahájeny již den předem, kdy si klientky podle receptu připravily těsto. V den konání akce byly přítomny také praktikantky Střední průmyslové školy a Obchodní akademie Uherský Brod - obor sociální činnost, které zajistily program pro nejmladší děti. Starší děti si také mohly vykrojit perníčky a velmi se jim to líbilo.
Akce se zdařila a klientky se již domlouvaly na další podobný program, kdy by se mohl připravovat například nepečený dezert nebo buchty na plech.
Radka Roubalíková
Sociální pracovnice Azylového domu pro matky s dětmi v tísni