VÝZNAMNOU POMOC VE VRBĚTICÍCH SI PŘIPSALA BRODSKÁ CHARITA
5. května 2021 Charita UB

VÝZNAMNOU POMOC VE VRBĚTICÍCH SI PŘIPSALA BRODSKÁ CHARITA

V těchto dnech Českou republikou opět rezonuje kauza „Vrbětice“. V době po výbuších tamních muničních skladů se do dění v areálu zapojila i Charita Uherský Brod.

„Velmi intenzívně jsme tehdy pomáhali složkám IZS ve Vrběticích tím, že jsme jejich členům vozili denně stravu, a to i včetně víkendů, svátků i Štědrého dne. Prožívali jsme tak s nimi do jisté míry jejich práci a službu na tom místě a odloučení od rodin, protože tam byli policisté a vojáci převeleni z různých koutů naší republiky,“ vzpomíná ředitel uherskobrodské Charity Petr Houšť.
Jitka Chvílová, pracovnice Charity Uherský Brod, je koordinátorkou pro Mimořádné události a byla i v době po výbuchu muničních skladů hlavní koordinátorkou této pomoci s náročnou logistikou. „Na Vrbětice vzpomínám především ve smyslu pomoci základním složkám integrovaného záchranného systému. Kromě stravy jsme pomáhali se zajišťováním bydlení při evakuaci Vlachovic. Byla to naše první akce na jejich vyžádání na základě podepsané Dohody o plánované pomoci na vyžádání. Rozpis zavážek jsem vždycky psala týden dopředu na celý následující týden, vždycky i s náhradníky, a opravdu se nikdy za ty necelé dva roky nestalo, že by neměl kdo se stravou jet. Ani o víkendech, ani o svátcích. Spolupráce zejména s hasiči byla perfektní. Nemyslím si, že by kdokoli z pracovníků cítil nějaké ohrožení. Prostě jsme to brali jako pomoc těm, kteří tam museli odvádět tu „špinavou“ práci,“ vzpomíná paní Chvílová.
Několikrát přijel do Vrbětic i senátor a tehdejší starosta Uherského Brodu, Patrik Kunčar, který nabídl při dění v areálu svou pomoc. „Jsem rád, že jsem se po výbuších muničních skladů ve Vrběticích mohl díky Charitě zapojit jako dobrovolník do pomoci při vydávání obědů zasahujícím bezpečnostním složkám. Vzhledem k přísným bezpečnostním opatřením to byla jedna z mála možností, jak bezprostředně přiložit ruku k dílu a pomoci aspoň touto formou přímo na místě. Já jsem tam byl pouze párkrát, o to víc obdivuji nasazení uherskobrodské Charity a jejích pracovníků, kteří poskytovali tuto pomoc dlouhodobě,“ poznamenal Patrik Kunčar a dodává: „Byla to hektická doba a obrovský šok, protože nikdo nepředpokládal, že by se tragédie takového charakteru a rozsahu vůbec v našem regionu mohla přihodit. O to závažnější jsou aktuální informace, že výbuchy muničních skladů nebyly žádná náhoda a mají na nich podíl ruští agenti. Věřím, že se vyšetřování v brzké době podaří zdárně dokončit, a zejména že se obyvatelé okolních obcí konečně dočkají adekvátního odškodnění za prožité psychické trauma a dlouholetá omezení pohybu a hospodaření na svých pozemcích v okolí muničních skladů,“ míní Patrik Kunčar.
Do Vrbětic opakovaně zavítal i Poslanec PS Parlamentu ČR a předseda Výboru pro evropské záležitosti, Ondřej Benešík. „Ve Vrběticích Charita Uherský Brod jasně prokázala, jak široký závěr pomoci umí zajistit. Areál muničního skladu jsem opakovaně navštívil a zajímal jsem se o průběh pyrotechnických prací. Krajský policejní ředitel také velmi pozitivně hodnotil flexibilitu a kvalitu služeb Charity, zejména zajišťování stravy pro bezpečnostní složky.  Bohužel stát na rozdíl od Charity už tak flexibilní a spolehlivý není. Poškození občané z Vrbětic se totiž ještě odškodnění nedočkali. Na otázku, jak vnímá verzi, že za explozí ve Vrběticích stojí ruští agenti, Ondřej Benešík odpovídá: „Poslanci v příslušných komisích a výborech na uzavřených jednáních důkazy viděli a závěry bezpečnostních složek jasně svými usneseními podpořili. Stejně reagovala vláda. Též sám prezident Zeman podle premiéra Babiše postup vlády vůči Ruské federaci (vyhoštění ruských agentů s diplomatickým krytím) podpořil. Bohužel pozdější prezidentovo zpochybňování muže mít také vliv na důvěru našich spojenců v EU a v NATO. Oprávněně se mohou ptát, proč prezident poškozené země zpochybňuje práci vlastních zpravodajských služeb, když jeho vláda žádá o podporu spojenců právě na základě důkazů a šetření zpravodajců.“

Oleg Kapinus, pracovník pro PR a fundraising