SITUACE JE VÁŽNÁ. CHARITA JI ŘEŠÍ SBÍRKOU POTRAVIN
20. května 2022 Charita UB

SITUACE JE VÁŽNÁ. CHARITA JI ŘEŠÍ SBÍRKOU POTRAVIN

Paní Jiřina Zábranská vkládá do nákupního košíku v prodejně Jednoty dvě konzervy a několik sáčků s těstovinami, čočkou a fazolí…Nákup tentokrát pořídila ne pro sebe nebo pro svou rodinu, ale vložila ho do košíku s letáčkem a logem Charity, ve kterém se v těchto dnech hromadí zboží pro potřebné a uprchlíky z Ukrajiny – klienty Charity Uherský Brod.

„Informace o zahájení potravinové sbírky jsem zahlédla na letáčku v prodejně v naší obci. Uvědomila jsem si, kolik máme v regionu sociálně slabých lidí. Mám kamarádku, pro kterou je třeba obtížné zaplatit svým třem dětem obědy ve škole…A do toho přišli Ukrajinci, z nichž si mnozí vzali při útěku před válkou jen základní oblečení, igelitku či batoh s věcmi a nechali napospas válce své domácnosti a veškerý majetek…Je potřeba jim pomoci,“ říká rozhodně paní Zábranská.
Sklad Centra potravinové a materiální pomoci Charity v Uherském Brodě berou v posledních dnech a týdnech sociálně slabí i běženci z Ukrajiny doslova „útokem“. Centrum bylo přitom prioritně zřízeno jako služba nad rámec povinností Charity, kvůli akutní, první pomoci potřebným, především matkám samoživitelkám s malými dětmi. „Tak velký nápor, jaký zažíváme v těchto dnech, jsme nikdy neměli. Situace je opravdu vážná, lidé k nám chodí ve velkých počtech denně. Proto jsme se rozhodli uspořádat v prodejnách Jednoty v regionu a v některých školách a úřadech regionu potravinovou sbírku. Vedení Jednoty, Město Uherský Brod a brodské školy nám v tom hodně pomáhají,“ vysvětlil Kamil Hodulík, vedoucí Centra potravinové a materiální pomoci Charity Uherský Brod. On a jeho kolegové z Charity shání potraviny pro potřebné i dalšími způsoby. „Oslovujeme obchodní řetězce, nadace, firmy a ostatní veřejnost s prosbou o pomoc. Velmi nám pomůže, když se lidé do sbírky zapojí, ale mohou přinést i potraviny přímo do našeho potravinového centra, které sídlí v budově Městské nemocnice s poliklinikou. Sbírku ale lidé můžou podpořit také libovolnou finanční částkou, kterou mají možnost předat v účtárně Charity Uherský Brod na brodském Mariánském náměstí. Za tyto peníze pak potraviny do skladu nakoupíme. Všem, kdo takto pomáhají, nebo se rozhodnou pomoci, velmi děkujeme,“ poznamenal Kamil Hodulík.
Potravinová sbírka v regionu začala ve čtvrtek 19. května a skončí ve středu 25. května.

Oleg Kapinus, pracovník pro PR a fundraising

IMG_20220520_074709