Regionální dobrovolnické centrum na radnici v Uherském Brodě
24. ledna 2022 Charita UB

Regionální dobrovolnické centrum na radnici v Uherském Brodě

V pátek 21.1. jsem navštívila starostu města Uherský Brod pana Ferdinanda Kubáníka. Známe se již z dob, kdy jsme byli kolegové, a právě on v pozici hlavního ekonoma Charity Uherský Brod byl tím, kdo se mnou psal první žádost o dotace na dobrovolnickou činnost. 

Když se pak stal ředitelem Městské nemocnice s poliklinikou v Uherském Brodě, tak jsme společně dobrovolnickou činnost do brodské Nemocnice přivedli a v době jeho starostování Uherskému Brodu jsme také získali první dotace z městského rozpočtu. Ze všech těchto kroků vím, že pan starosta i Město dobrovolnictví podporují a nebylo tedy nutné dlouze vysvětlovat, co to vůbec je a k čemu by to mohlo být prospěšné. Probrali jsme novinky v činnosti Dobrovolnického centra STOPA, které provozuje Charita Uherský Brod a zároveň jsem popsala aktuální situaci našeho Regionálního dobrovolnického centra Zlínského kraje, které rovněž provozujeme. Snahou RDC samozřejmě je všeobecná podpora dobrovolnické činnosti ve městě, která se u nás děje jak po stránce finanční podpory, tak také morální. Celkově usuzuji, že radnice vysílá informaci „my tady dobrovolníky chceme a jsme za ně rádi“. Ať už jsou to dobrovolní hasiči, skauti, fotbalisti, dobrovolníci z dobrovolnického centra, šermíři a další skupiny, které fungují na dobrovolnické bázi a podporují občanský život ve městě, pomáhají znevýhodněným či oslabeným, přírodě i kultuře – mohu říci, že v Brodě to funguje! Ráda jsem tak z úst pana starosty slyšela, že dobrovolníky chtějí podporovat. Společně jsme se dohodli na hledání cesty v propagaci na veřejnosti (např. odkaz na webových stránkách města, pravidelné příspěvky o činnosti), pokračování ve finanční podpoře dle vypsaných programů, zakomponování do koncepčních materiálů – např. komunitní plán města, zároveň možnost oslovit dobrovolnické centrum s možností zapojit se do akcí města, na kterých by dobrovolníci mohli pomoci. Za Regionální dobrovolnické centrum Zlínského kraje tedy hlásím: v Uherském Brodě jsou za dobrovolníky rádi a umí to dát najevo, díky za to!

Jana Haluzová – vedoucí Regionálního dobrovolnického centra Zlínského kraje a Dobrovolnického centra STOPA (Charita Uherský Brod)