Dění v květnu ve VÍCEÚČELOVÉM KOMUNITNÍM CENTRU CHARITY UH. BROD
27. května 2022 Charita UB

Dění v květnu ve VÍCEÚČELOVÉM KOMUNITNÍM CENTRU CHARITY UH. BROD

Přednáška TÍSŇOVÉ PÉČE

10.5.2022 dopoledne proběhla přednáška sociální služby tísňové péče ANDĚL STRÁŽNÝ. Paní Mgr. Jitka Martínková zúčastněným představila nejen samotnou sociální službu, ale také přístroj s tzv. „SOS tlačítkem, která má uživatelům přinést jistotu a bezpečí v každé chvíli. Tato pomoc funguje nonstop po celé ČR. Klient má monitorovací zařízení u sebe a tato zařízení má několik provedení. Zařízení je napojeno na NONSTOP dispečink Anděla Strážného. Doma i venku při zhoršení zdravotního stavu klient zmáčkne SOS tlačítko, které ho spojí s dispečinkem. Dispečer pak vyhodnotí situaci a vyšle ke klientovi potřebnou pomoc – kontaktní osobu, sociální službu nebo přímo záchrannou službu, policii či hasiče.
Dále tato služba umí zajistit kontrolu zdr. stavu po telefonu, povídavou linku, kdy si ve sjednaném čase může osamocený klient pravidelně popovídat a dokáží také připomínat užití léků ve správný čas.
Toto zařízení Anděl Strážný poskytuje na vyzkoušení na měsíc zdarma.

Kontakt pro širší informace: 800 603 030

LANGUAGE COFFE

Pravidelně od dubna 2022 je otevřena vždy ve čtvrtky od 16:00 – 17:00 hodin tzv. Jazyková kavárna – jinými slovy Language coffe.
Do kavárny může přijít kdokoliv, kdo si chce popovídat v anglickém jazyce.
Nejsou nutné excelentní jazykové výkony, jde o procvičování mluvy a strávení volného času nejen v příjemném prostředí, ale také s příjemnými lidmi.
Občerstvení je vždy zajištěno – výtečná káva a malý dezert.
K dispozici jsou také koutek pro děti, které tedy nejsou překážkou k navštívení této kavárny.
V kavárně na zájemce vždy čeká lektor - dobrovolník, se kterým se záhy seznámíte a pomůže vám zbavit se případného ostychu.

VÝUKA ČESKÉHO JAZYKA PRO UPRCHLÍKY

Ve VÍCEÚČELOVÉM KOMUNITNÍM CENTRU se každé úterý od 14 :00 – 15: 00 hodin a každý čtvrtek od 17:00 – 18:00 hodin koná kurz českého jazyka, kam dochází lidé prchající před válkou z Ukrajiny a snaží se naučit náš jazyk. Lekce vedou dvě dobrovolnice a jde jim to skvěle. V prvním patře máme třídu, včetně tabule, dataprojektoru a připravených materiálů k výuce.
Výuka je realizována pod hlavičkou Dobrovolnického centra STOPA, které vede Mgr. Jana Haluzová.

Kontakt: 724 651 281.


Ve středu dne 25.5.2022 odpoledne proběhlo první ze série  plánovaného pravidelného setkávání nazvané:
MÍSTO SETKÁNÍ V DUCHU REMINISCENCE A SMYSLOVÉ STIMULACE tentokrát spojené s poznáváním známých vůní konkrétního koření a společné přípravy populárního a tradičního lidového jídla a to BRAMBORÁKŮ nebo chcete-li PODLESNÍKŮ, KROMPELÁKŮ ČI CMUNDY.
Dále jsme si povídali o tom, jak se dříve toto jídlo v jednotlivých rodinách připravovalo a jak „dříve narození“ v porovnání s dnešní moderní dobou prádlo prali a žehlili.
Skupinka účastníků se nejdříve seznámila u kávy a vínku, a poté si rozdělili jednotlivé úkoly při přípravě popisovaného pokrmu.
Nálada byla skvělá, povídali jsme déle, než se předpokládalo, a připravené jídlo jsme společně také pojedli.
A protože je Charita poskytovatelem sociálních služeb, tak některé ze zúčastněných zajímaly informace i z této oblasti a odnesli si od nás i spoustu nových informací, jak se na Charitě v Brodě pracuje.
Příští setkání bude v červenci a bude se týkat tématu DOVOLENÝCH.

PROVOZ VÍCEÚČELOVÉHO KOMUNITNÍHO CENTRA

Centrum je veřejnosti otevřeno každé úterý a čtvrtek od 9:00 – 17:00 hodin, kdy jej lze navštívit neorganizovaně a využít jeho prostor například pro odpočinek po nákupu či popovídání si v neprofesionální kavárně apod. Dostupná je volná wifi, PC, knihovna, TV a také si můžete po zaučení sami uvařit kávu za drobný příspěvek.

CO SE PLÁNUJE?

Od září plánujeme otevřít počítačové kurzy a nyní zjišťujeme zájem o ně. Máte-li někdo zájem, nahlaste se na telefonním čísle 724 651 265, kde také získáte bližší informace

Za Víceúčelové komunitní centrum
Terezie Fojtíková

VKC květen (003)  VKC Tísňová péče - přednáška  Reminiscence 1D  Reminiscence 1C  Reminiscence 1B  Reminiscence 1A  Anděl strážný 1  Anděl strážný 2