Čaj o páté: Charita umí nejen pomáhat, ale i dobře bavit
18. května 2016 Články

Čaj o páté: Charita umí nejen pomáhat, ale i dobře bavit

Příjemná hudba, kvalitní občerstvení a úsměvy na tvářích – tak vypadal další ze série tradičních „Čajů o páté“, které v pondělí 16. května připravili v prostorách Klubu kultury pro seniory z Uherského Brodu a okolí pracovníci Oblastní charity Uherský Brod a Města Uherský Brod.

Příjemná hudba, kvalitní občerstvení a úsměvy na tvářích – tak vypadal další ze série tradičních „Čajů o páté“, které v pondělí 16. května připravili v prostorách Klubu kultury pro seniory z Uherského Brodu a okolí pracovníci Oblastní charity Uherský Brod a Města Uherský Brod. Mezi významnými hosty akce tak nechyběli zástupci města v čele se starostou a senátorem Ing. Patrikem Kunčarem a místostarostou Ing. Petrem Vránou, kteří tak dali najevo zájem o spoluobčany v seniorském věku. Příjemného odpoledne se zúčastnila také vedoucí sociálního odboru Městského úřadu Uherský Brod Mgr. Lenka Šupková, koordinátorka komunitního plánování Bc. Tamara Hýblová Městského úřadu Uherský Brod, a další hosté.

 „Naším společným zájmem je příjemným způsobem vyplnit volný čas seniorů a přirozeným způsobem je motivovat ke společnému setkávání. Čaj o páté, kde mohou účastníci spolu pohovořit, poslechnout si nebo zazpívat známé písničky a k tomu si zpříjemnit tyto chvíle třeba dobrým vínem, je ideální způsob, jak tento svůj čas mohou využít,“ poznamenal jeden z hlavních organizátorů akce, vedoucí Centra seniorů a zástupce ředitele František Bílek z uherskobrodské Charity.

Bohatá účast návštěvníků výmluvně vypovídala o tom, že podobné akce mají pro veřejnost stále své opodstatnění. Program zpestřily písničky hudebníka a klávesisty, pana Jana Hluckého z Dolního Němčí i vystoupení členek taneční školy orientálního tance Jannah pod vedením Jany Hefkové z DDM Uherský Brod. Absolutní novinkou pondělní akce byla napínavá hra Bingo, ve které účastníci tipovali správná soutěžní čísla. Tři vítězové hry obdrželi velká perníková srdce a balíčky s ovocem.

Prakticky pravidelnou účastnicí Čajů o páté je i paní Milada Kročilová z Uherského Brodu. „Na těchto akcích se vždycky dobře rozptýlím, proto sem chodím ráda. Víte, já jsem měla poměrně těžký život. Když mi před lety zemřel manžel, zůstala jsem sama se čtyřmi malými dětmi. To byla hodně těžká doba, tehdy jsem chvílemi myslela, že to nezvládnu. Ale všechno dobře dopadlo, děti dnes úspěšně působí ve svých profesích a na těžká léta vzpomínám s nadhledem. A o těch těžkých i dobrých časech si často povídám s přáteli i na Čajích o páté,“ podotkla paní Kročilová.

Koordinátorka komunitního plánování Bc. Tamara Hýblová byla s průběhem Čaje o páté spokojena. „Bylo vidět, že se všichni dobře bavili. Nakonec se účastníci rozcházeli až kolem devatenácté hodiny,“ připomněla Tamara Hýblová.  

Čaj o páté se uskutečnil hlavně díky nasazení pracovníků Oblastní charity Uherský Brod a s tradiční podporou Města Uherský Brod. Svým výrazným dílem a mimořádnou vstřícností přispěli ke zdárnému konání akce také sponzoři, kteří věnovali nápoje, zeleninu a ovoce, pečivo a další občerstvení. Poděkování tak patří společnostem TEKOO spol. s.r.o. Uherský Brod, Delta pekárny a.s. Uherský Brod, Šestákova pekárna Uherský Brod a Rojal spol. s.r.o. Uherský Brod.

První Čaj o páté se díky spolupráci Oblastní charity Uherský Brod a Města Uherský Brod uskutečnil v listopadu roku 2007. Od té doby se koná pravidelně dvakrát ročně.

Oleg Kapinus,

Pracovník pro PR a fundraising