Jdu Slováckem krásným s Jiřím Jilíkem

V úterý 12.3. nás v charitním domě v Nivnici navštívil pan spisovatel Jiří Jilík.  Paedr. Jiří Jilík je novinář, publicista a folklorista zabývající se Slováckem.

Narodil se v Praze, dětství prožil na Slovácku, odkud pocházel jeho otec Fanek Jilík, umělecký knihvazač a autor knížek o slováckých dětech. Vystudoval učitelství a několik let vyučoval ve Vlčnově (zdroj wikipedie). Byl autorem scénáře k filmu „Pětka s hvězdičkou“.V poslední době se proslavil především knihou o žítkovských bohyních – „Žítkovské čarování“.Do charitního domu přišel představit další knihu „Jdu Slováckem krásným“.Pouť Slováckem začíná v Hroznové Lhotě v ateliéru výtvarníka Františka Pavlici, který novou knížku doprovází souborem malebných litografií. A odtud již vede naše cesta za „milovanými Horňáky“, na slavnosti i na košt „zelá“ do Velké nad Veličkou, dále na kuželovský „větrák“ za Františkem Okénkou a MUDr. Jendou Pavlíkem; zpět na Dolňácko do Strážnice, do dílny řezbáře Františka Gajdy i do zámeckého parku v době folklorního festivalu, do Kunovic, kde jsem vyrůstal a poprvé se seznamoval s hodnotami lidového kroje. Z úst pana spisovatele: „Ženy dřív chodívaly v kroji i ve všední den. Maminka byla měšťačka, ta chodila v kroji jen na ples nebo do průvodu. Ženu v kroji prostě oslovíte tetičko, ne paní. Paní mi nejde přes ústa.“Kniha nás pak vede do rodiny míkovické stárky, do Topolné a do Opavy na „výhonkářskou svatbu“, na zabijačku do Nedakonic, do Starého Hrozenkova v době Kopaničářských slavností i do řady dalších míst na Slovácku, kde žijí zajímaví lidé, nositelé lidových tradic. Protože se blíží Velikonoce, mnozí si osvěžili, pro některé to byla novinka, že Květné neděli předchází tzv. Smrtná neděle, kdy se vynášela Morena – symbolizovala smrt a nemoci. Tato tradice se v jistých podobách zachovává i dnes.Na Velký Pátek se chodívalo k potoku nebo ke studánce. Omýval se obličej, oči, studenou vodou. Tato tradice se stále dodržuje například v Popovicích, díky rodině Potomákové. Lidé z obce se scházejí, před svítáním, u kapličky Panny Marie, kde je studánka. U omývání se odříkává modlitba – Pane Ježíši přijď a očisti mě, přijď a posilni mě, Tekoucí voda symbolicky omývá člověka nejen tělesně, ale i duchovně.Pan Jilík dnes již připravuje další knihu „Poolšavím – cestou králů a vyzvědačů“.Jeho povídání a autorské čtení bylo poutavé, vtipné, naše. Mnohokrát mu chci tímto znovu poděkovat za jeho čas, který s námi strávil.

Jarmila Kubáňová,DiS, sociální pracovnice