Ze Slovácka do Afriky. Až tam putuje pomoc lidí z Uherskobrodska

Celkem 1020 funkčních dioptrických brýlí přinesli dárci z Uherskobrodska organizátorům sbírky, kterou v od března do května letošního roku uspořádala Oblastní charita Uherský Brod.

Brýle poputují k chudým lidem do Afriky, kde jsou tyto dioptrické pomůcky velmi potřebné, zároveň jsou ale pro mnoho tamních obyvatel, kvůli vysoké ceně, prakticky nedosažitelným luxusem. „Rád bych poděkoval všem dárcům – výsledek sbírky nás velmi příjemně překvapil. Zásilka brýlí z Uherskobrodska nyní zamíří do Středoafrické republiky, na misijní území bratří Františkánů,“ vysvětlil hlavní organizátor sbírky, František Bílek z uherskobrodské Oblastní charity.

V pátek 23. června předal František Bílek brýle z brodské sbírky, zástupcům vedení Charity Jablunkov, která je hlavním organizátorem této akce v rámci České republiky. „V Jablunkově jsem se setkal s paní ředitelkou tamní Charity, paní Lucií Szotkowskou a vedoucí Centra sv. Rafaela, paní Darjou Hátou. Setkání se účastnila také paní Ludmila Kubjátová z Charity Valašské Meziříčí, která v jablunkovské Charitě vede Centrum sociálně-materiální pomoci. Stejné centrum provozuje i naše brodská Charita. Každý z nás k pomoci lidem v nouzi přistupuje trošku jinak, a proto jsme si navzájem vyměnili své pracovní zkušenosti. Shodli jsme se, mimo jiné na tom, že chceme pomáhat nejen lidem, kteří si pro potravinovou a materiální pomoc zažádají, ale také tyto potřebné lidi sami vyhledávat, a pomoc jim nabídnout,“ podotkl František Bílek.

Oleg Kapinus

Pracovník pro PR a fundraising