Zástupci brodské Charity jednali v Senátu i o adekvátních úhradách za poskytovanou péči

Dvě důležitá jednání v Senátu absolvovali v těchto dnech zástupci vedení Oblastní charity Uherský Brod. Prvního z nich se účastnil ředitel Petr Houšť a vedoucí Charitní pečovatelské služby Uherský Brod Terezie Fojtíková. Do Senátu zavítali ve středu 8. března. Jednání se účastnil také senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, senátor a starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar a senátorka ze Zlínského kraje Šárka Jelínková.

„Zabývali jsme se, mimo jiné, otázkami kolem rozvoje domácí hospicové péče ve Zlínském kraji a v regionu Uherskobrodsko, a nastavení pravidel pro podporu domácí hospicové péče ze strany Zlínského kraje. Dalšími tématy tohoto jednání byl například rozvoj pobytových služeb v ORP Uherský Brod, problematika udělování licencí pro domácí zdravotní péči a rozvoj sociálních služeb ve Zlínském kraji,“ vysvětlil ředitel Oblastní charity Uherský Brod Petr Houšť. O stávající situaci v sociálních službách v ORP Uherský Brod a o spolupráci města Uherský Brod s tamní Charitou informoval hejtmana Jiřího Čunka také senátor a uherskobrodský starosta Patrik Kunčar. „Pan Jiří Čunek přislíbil, že se získanými podněty bude zabývat. Podotkl, že je nakloněn rozvoji sociálních a zdravotních služeb ve Zlínském kraji a uvítá i rozvoj domácí hospicové péče v tomto regionu. Pan hejtman zároveň přislíbil, že podobná setkání budou pokračovat i v budoucnu,“ informoval Petr Houšť.

Do Senátu se vypravil ředitel brodské Charity Petr Houšť také ve středu 15. března. V tomto případě se zúčastnil veřejného slyšení na téma úhrad za poskytování ošetřovatelské péče v odbornosti 913 po vyhlášení pléna Ústavního soudu České republiky. Tohoto veřejného slyšení, kterého se zúčastnilo několik desítek zástupců poskytovatelů sociálních služeb z České republiky, osobně zaštítil a moderoval senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. „Po setkání s poskytovateli sociálních služeb jsem zaštítil jednu ústavní stížnost s ohledem na odpovídající špatný zákon. Ústavní soud rozhodl, že máme pravdu, a že zdravotní péče, kterou vykonávají mimo jiné i pracovníci Charit, by měla být podstatně lépe hrazena,“ poznamenal Jiří Čunek.

„Poskytovatelé sociálních služeb vnímali toto slyšení jako první důležitý krok ke zlepšení systému nastavení adekvátních úhrad za poskytovanou péči ze strany zdravotních pojišťoven,“ konstatoval ředitel Oblastní charity Uherský Brod Petr Houšť.

Oleg Kapinus,

pracovník pro PR a fundraising,