Slavnostní den Charity: žehnání aut i benefiční degustace

Žehnání novým automobilům pro dvě služby Oblastní charity Uherský Brod a následná Benefiční degustace přívlastkových vín – tak vypadal pátek 6. dubna ve Strání.

V odpoledních hodinách se sešli pracovníci Pečovatelské služby Strání a další pracovníci uherskobrodské Charity a jejich hosté v Domě s pečovatelskou službou, aby se zúčastnili žehnání dvou nových automobilů. Vozidla Charita pořídila, díky sponzorům a vedení obcí Strání, Lopeník a Březová, pro Pečovatelskou službu Strání a Domácí hospicovou péči Uherský Brod. „Tato vozidla jsou pro naše služby velmi důležitá. Pracovníci obou služeb totiž zajíždí i do obcí v členitých částech Uherskobrodska a bez kvalitního vozu není možné, zejména v zimních měsících, spolehlivě zajistit důležitou péči pro klienty,“ vysvětlil ředitel Oblastní charity Uherský Brod Petr Houšť.

Po odpoledním žehnání novým vozům duchovním správcem farnosti, P. Stanislavem Matyášem, se pracovníci brodské Charity přemístili na nedaleký Zámeček, kde se konala V. Benefiční degustace přívlastkových vín doplněná o ochutnávku výrobků regionálních výrobců potravin. Akce se sváteční a pohodovou atmosférou se zúčastnili i někteří pracovníci Trnavské arcidiecézní charity, kteří se tak zapojili do prvního programu ze série akcí konaných v rámci přeshraničního projektu s názvem „Vzájemnou spoluprací ke zkvalitňování služeb“. Tento projekt, který probíhá od března letošního roku do prosince 2019, obsahuje výměnné vzdělávací programy, semináře, i kulturní akce.

Degustaci, na které mohli návštěvníci ochutnat 51 druhů vín od 45 vinařů ze Znojemska, Břeclavska, Hodonínska a Uherskohradišťska, navštívila zhruba stovka spokojených hostů z řad zástupců obcí, duchovních, sponzorů, a dalších podporovatelů brodské Charity. Mez návštěvníky byl i senátor a starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar, poslanec Parlamentu ČR a předseda Výboru pro Evropské záležitosti Ondřej Benešík, starosta Strání Antonín Popelka a mnozí další starostové obcí na Uherskobrodsku.

Výtěžek akce, kterou podpořila i obec Strání, je určen na nákup zdravotních a kompenzačních pomůcek pro klienty Pečovatelské služby Strání. „Akce měla skvělou, velmi přátelskou atmosféru. Moc se mi líbilo vystoupení cimbálové muziky a nadchla mě vynikající vína, kterých bylo nepřeberné množství. Velmi jsem si pochutnal na připraveném občerstvení. Už teď se těším na další ročník,“ netajil své jeden z návštěvníků akce, ředitel Trnavské arcidiecézní Charity Miroslav Dzurech.

Oleg Kapinus.

pracovník pro PR a fundraising,