Senátor Patrik Kunčar: Tříkrálová snídaně je vítanou příležitostí k setkání lidí z různých oborů

Slavnostní Tříkrálová snídaně, při které se sešli politici, umělci i představitelé církve a další hosté, se uskutečnila v úterý 9. ledna 2018 v prostorách Senátu.

Organizaci akce, které se účastnili i zástupci brodské Oblastní charity, měl na starosti senátor a uherskobrodský starosta Patrik Kunčar. Ten pozval uherskobrodskou výpravu a několik dalších hostů po skončení Tříkrálové snídaně k neformálnímu posezení do kanceláře Senátorského klubu KDU-ČSL a odpověděl na několik otázek, ve kterých kromě jiného, osvětlil i okolnosti vzniku této výjimečné slavnosti.

Jak náročné bylo připravit Tříkrálovou snídani a v čem spatřujete největší význam této akce?

Hlavní důvody, proč pořádáme Tříkrálovou snídani, jsou dva. V prvé řadě chceme podpořit Tříkrálovou sbírku, která je největší charitativní akcí v České republice. Zároveň je tato akce setkáním osobností z různých oborů. Na Tříkrálovou snídani zveme politiky, duchovní, vědce či umělce, aby spolu mohli diskutovat. Protože se akce koná na začátku roku, kdy lidé bilancují a plánují, je přirozeným tématem diskusí na Tříkrálové snídani směřování naší společnosti. V dnešní době považuji za obzvláště důležité, aby spolu lidé komunikovali, aby si naslouchali, i když mají třeba různé názory. Náš Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislých pořádal letos akci již poosmé, takže s organizací akce už máme zkušenosti a spolupráce s Charitou ČR probíhá výborně.

Jak hodnotíte průběh letošního ročníku Tříkrálové snídaně? A připravujete pro příští ročník případně i nějaké změny programu?

Pro nás je důležité, že akce splnila svůj cíl. Hosté odcházeli spokojení, kasičky tříkrálových koledníků se naplnily příspěvky od účastníků Tříkrálové snídaně i zaměstnanců Senátu. V loňském roce se podařilo v Senátu vykoledovat přes 32 tisíc korun, částku vybranou v letošním roce budeme znát až po oficiálním sčítání výsledků sbírky. V tradici pořádání Tříkrálových snídaní budeme pokračovat i v příštím roce, změny programu plánujeme, ale pokud bych je prozradil, nebyly by překvapením pro hosty.

Mezi pozvanými byli i zástupci uherskobrodské Oblastní charity. Jak vnímáte činnost této organizace?

Každý rok dáváme na Tříkrálové snídani jedné organizaci Charity prostor pro prezentaci svých aktivit. Já jsem navrhl představit Oblastní charitu Uherský Brod, protože ji znám. Velmi si vážím toho, co zaměstnanci a dobrovolníci uherskobrodské charity dělají pro potřebné lidi, že ve své pomoci činí víc, než musí podle zákona o sociálních službách. Těší mě, že kolegové v Senátu můj návrh přijali a pan Bílek, který zastoupil nemocného pana ředitele Houště, mohl senátorům a dalším vzácným hostům ukázat, jak uherskobrodská charita pomáhala složkám IZS ve Vrběticích a představit příběh jedné mladé maminky, které charita pomohla v těžké životní situaci.

Za rozhovor poděkoval Oleg Kapinus