Potravinová sbírka v Dolním Němčí: dárci mysleli i na děti

Celkem 80 kilogramů potravin, hygienických potřeb a dalšího drogistického zboží darovali lidem v nouzi obyvatelé Dolního Němčí.

Sbírka s názvem „Ne každý má hody“ se v prodejně Jednoty v jejich obci uskutečnila na počátku května, před tamními hodami, které se konaly od 5. do 8. května. „Nakupuji na hody. Přijede i dcera s rodinou, která bydlí mimo naši obec. Musíme je všechny pohostit, jak se na hody patří. Jsem si ale vědoma toho, že jsou mezi námi lidé, kteří si plný stůl nemohou dovolit, a proto ráda do sbírky přispěju. Víte, mně je velice líto, že svět stále trápí války, chudoba a další nešvary. A nejvíc na to doplácí děti. Proto je nesmírně nutné si navzájem pomáhat, ne se otáčet zády. A neděkujte mi, já pomůžu ráda, to je přece samozřejmost,“ mávla skromně nad slovy díků pracovníků brodské Charity jedna ze zákaznic dolněmčanské prodejny.

Jeden z hlavních organizátorů potravinové sbírky a vedoucí Centra potravinové pomoci František Bílek z uherskobrodské Charity poznamenal, že dárci - zákazníci dolněmčanské prodejny, mysleli hlavně na děti. „Ve větší míře darovali, kromě jiného zboží, například sirupy, přesnídávky a také sladkosti. Jedna paní také do sbírky věnovala velké balení pracího prášku, v hodnotě několika set korun,“ připomněl František Bílek.

Potravinové sbírky s podtitulem „Ne každý má hody“ pořádá Oblastní charita Uherský Brod ve spolupráci s Jednotou spotřebním družstvem v obcích regionu už několik let. „Jsme skutečně rádi, že lidé nejsou k potřebám sociálně slabých spoluobčanů lhostejní, a ochotně se jim snaží darováním zboží pomáhat. Každému z dárců patří, i za ten nejmenší příspěvek, velké poděkování,“ vzkázal dárcům hlavní koordinátor sbírky a vedoucí uherskobrodského Centra potravinové a materiální pomoci František Bílek.

Další potravinová sbírka se uskuteční ve Vlčnově (prodejna Jednoty), v pátek 26. května.

CO JE CENTRUM POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI:

Centrum potravinové a materiální pomoci (CPMP) provozuje Oblastní charita Uherský Brod, a to nad rámec Zákona o sociálních službách. Centrum bylo zřízeno za účelem poskytnutí okamžité pomoci lidem v akutní sociální nouzi. Je k dispozici především zájemcům, u kterých sociální systém vyčerpal všechny dostupné možnosti, ale žadatel se i nadále nachází v tíživé sociální situaci a potřebuje další pomoc. Centrum nabízí, kromě jiného, potravinovou, materiální pomoc ale i další formy pomoci jako například úhrady obědů dětem ve školách, zdravotní pomůcky, školní pomůcky, vybavení domácnosti, pomoc jednotlivcům i rodinám při mimořádných událostech, a mnohé další.

Kontakt: Ing. František Bílek, Ph.D. - vedoucí CPMP, tel. 724 651 321,

e-mail: frantisek.bilek@uhbrod.charita.cz

Adresa Centra potravinové a materiální pomoci: Partyzánů 2174, 688 01 Uherský Brod (budova Městské nemocnice s poliklinikou Uherský Brod)

Více o CPMP: http://www.uhbrod.charita.cz/centrum-materialni-a-potravinove-pomoci/