Na děti z Ukrajiny mysleli i dárci z Uherskobrodska

Alespoň trochu zpříjemnit život opuštěným dětem na Ukrajině – to je cíl aktivity, kterou už několik let organizuje Arcidiecézní charita Olomouc (dále jen ACHO).

V rámci akce „Vánoční balíček dětem na Ukrajinu“ nabízí ACHO Charitám, jednotlivcům i organizacím možnost obdarovat děti ze tří dětských domovů a sociálně slabých rodin na Ukrajině. Balíčky s vánočními dárky jsou pak dopraveny dětem prostřednictvím jednotlivých Charit a humanitárními pracovníky. Dárci z Uherskobrodska poslali do Ukrajiny celkem jedenáct balíčků s dárky a velké množství cukrovinek. Zájemců z Uherskobrodska, kteří projevili přání obdarovat děti na Ukrajině, bylo více, na všechny zájemce se ale nedostalo. Několik balíčků poslaly tradičně i některé kolektivy pracovníků uherskobrodské Oblastní charity.

Tomu, co může takový balíček znamenat, pomůže porozumět následující příběh jednoho z mnoha ukrajinských dětí:

Jedenáctiletý Andrej pečoval o svou maminku, která po úraze nohy zůstala dlouhé měsíce ležet doma. Staral se také o malé hospodářství a zahradu. Jeho otec odešel pracovat do zahraničí a od té doby o něm rodina nemá už několik let zprávy. Ocitli se bez prostředků. Několikrát se stalo, že chlapec ve škole kolaboval z hladu, než byl zařazen do projektu na pomoc chudým dětem, kde dostával denně teplé jídlo. Po mnoha dnech utrpení, které chlapec prožíval, přišly i chvíle radosti. Stalo se to o Vánocích... Chlapec rozbalil balíček a v něm byly kromě dalších potřebných věcí nové zimní boty. Zrovna takové boty, které si přál Andrej ze všeho nejvíc…

„Chtěli bychom poděkovat dárcům, kteří prostřednictvím Oblastní Charity Uherský Brod a Arcidiecézní charity Olomouc podpořili projekt Vánoční balíček dětem na Ukrajinu. Mnozí z Vás opakovaně,“  vyjádřili svůj vděk ředitel ACHO Václav Keprt a prezident ACHO Mons. Bohumír Vitásek.