Matky z Azylového domu pomohly s tříděním oblečení

Vyřadit nevhodné oblečení a rozdělit do pytlů to, které se dá použít – to byl úkol čtyř žen, klientek Azylového domu pro matky s dětmi v tísni, které se zapojily do přípravy zásilky desítek pytlů s oblečením pro uprchlíky v Řecku. Dobrovolnice třídily oblečení společně s pracovníky Centra potravinové a materiální pomoci v sídle centra, které sídlí v Městské nemocnici s poliklinikou v Uherském Brodě. Oblečení, které v rámci materiální sbírky darovali obyvatelé Uherského Brodu, Dolního Němčí, Strání a několika dalších obcí regionu, nakonec zaplnilo úctyhodných 50 pytlů. „Bylo nutné vyřadit nevhodné oděvy a doplňky, jako například zástěry a poškozené oblečení. Rozdělili jsme pak oblečení na pánské, dámské, dětské a připravili k převozu. Ženy se do třídění zapojily s velkým odhodláním a za dvě hodiny bylo vše hotovo,“ pochválil dobrovolnice vedoucí Centra potravinové a materiální pomoci v Uherském Brodě František Bílek.

Dobrovolnice si netradiční činnost pochvalovaly. „Mám dobrý pocit, že jsem někomu tříděním a balením oblečení alespoň trochu pomohla. Jen si přeji, aby si uprchlíci veškerých darů alespoň trochu cenili. Občas se v médiích objevují zprávy, které vypovídají o tom, že někteří migranti příliš vděční nejsou. Věřím ale, že se oblečení z Uherskobrodska dostane k slušným lidem, kteří pomoc skutečně potřebují,“ doufá jedna z klientek azylového domu, která se třídění oblečení zúčastnila.

Aktivitu a zapojení klientek azylového domu ocenil i ředitel Oblastní charity Uherský Brod Petr Houšť. „Velmi si pomoci těchto žen cením. Oni sami často potřebují pomoc od jiných, ale teď nezůstaly lhostejné k potřebám uprchlíků, kteří čekají na jakoukoliv formu pomoci,“ poznamenal Petr Houšť.

Oleg Kapinus

Pracovník pro PR a fundraising