Jak rychle se vrací dobrý skutek?

V sobotu 5. 5. 2018 jsme se s klienty NDC sv. Vincence Uherský Brod a Noclehárny Uherský Brod vydali, stejně jako v loňském roce, k rozhledně na Velkém Lopeníku, která byla odemykána Bílým Karpatem pro letošní turistickou sezonu. Současně byl položen věnec u pomníku sovětských vojáků, kteří padli v dubnu 1945 při osvobozování našeho kraje.

Cestou jsme zastavili, abychom pomohli jednomu řidiči vytlačit auto z příkopu. Stačilo jen zabrzdit a nebylo třeba naše klienty přesvědčovat, aby pomohli, brali to jako samozřejmost. Když jsme pak stoupali pěšky k rozhledně, necelé 4 kilometry, dobrý skutek se nám vrátil. Šel s námi i klient, který chodí o francouzské holi. Zastavila u nás Felicia, vystoupil z ní spolujezdec, otevřel zadní dveře, posadil do auta našeho klienta, řkouce: „Přece se nebudeš pachtit do toho kopce!“ a odvezli ho až k rozhledně.

Dobrý skutek se vrátil během půl hodiny. Navíc jsme prožili krásný den, slunce svítilo, bylo příjemně teplo. U rozhledny se sešla spousta lidí z ČR i ze Slovenska. Pro návštěvníky zde bylo připraveno i občerstvení, nicméně tradiční opékání špekáčku jsme si nemohli nechat ujít. Celý den panovala dobrá nálada. Je příjemné poznat naše klienty i jinak, než v našich službách. Taková společná akce pomáhá mj. vybudovat vztah založený na vzájemné důvěře a dokáže odbourat případné bariéry.

Další výstup na rozhlednu bude příští rok, na konání dobrých skutků tak dlouho čekat nemusíme…

Pavel Janča