Centrum seniorů přineslo jaro do Bánova

BÁNOV - Jaro přímo vybízí k aktivitám a pozadu nezůstávají ani klienti s pracovníky a dobrovolníky Oblastní charity Uherský Brod. Na středu 5. dubna připravili pracovníci Centra seniorů, které provozuje brodská Charita, spolu s dobrovolníky, jarní tvořivé dílničky pro obyvatele Domu s chráněnými byty v Bánově.

Do práce se pustilo zhruba dvanáct seniorů. „Vyráběli jsme ozdobné květináčky, dekorační závěsné kytky, aranže na stůl z umělých květin, vázy na kytky a další velikonoční dekorace,“ upřesnila lektorka a profesionální floristka Markéta Kapinusová. V Bánově jí s průběhem dílniček pomáhala dcera Lucie s její kolegyní Ivanou Frajtovou, pracovnice Centra seniorů i personál Pečovatelské služby Bánov. „Přestože jsou aranže poměrně jednoduché, tak, aby je mohli vyrobit senioři, je nutné nejprve zhotovení výrobku účastníkům názorně předvést a následně jim při práci i v případě potřeby pomáhat. Proto byla přítomnost děvčat z Centra seniorů, personálu služby a dobrovolnic velmi důležitá,“ vysvětlila Markéta Kapinusová.

Průběh dílniček, u kterých nechybělo občerstvení a dobrá nálada, si účastníci pochvalovali: „Vyrobila jsem si květináček a jarní ozdobu v podobě velkého proutěného květu na dveře. A hlavně jsme si dobře popovídali a zavzpomínali na Velikonoce, jak jsme je prožívali kdysi v minulosti,“ ocenila dobrou atmosféru akce jedna ze seniorek.

„Já dnes vyrábím ozdoby z lásky pro mou manželku,“ podotkl energický pán u stolu. Paní sedící vedle něj pohotově reagovala: „A já vyrábím dnes vše z lásky k sobě,“ odpověděla se smíchem.

„Pro naše klienty jsou podobné akce příjemným a velmi důležitým rozptýlením. Na chvíli tak zapomenou na své nemoci a starosti, a navíc se ubezpečí v tom, že stále něco dokáží. A pohled na vlastnoručně vyrobené ozdoby je tak může těšit ještě řadu dalších dní,“ poznamenala vedoucí Pečovatelské služby Bánov, která v Domě s chráněnými byty působí, Gabriela Hamadová.

Význam dílniček ocenil i vedoucí pořádajícího Centra seniorů Uherský Brod, František Bílek. „Senioři si těmito činnostmi procvičují a zlepšují jemnou motoriku a příjemným způsobem aktivizují mysl. A to je v jejich věku nesmírně důležité,“ vysvětlil František Bílek.

Dílničky se podařilo uspořádat nejen díky snaze pracovníků a dobrovolníků uherskobrodské Charity, ale také díky dárcovskému programu s názvem „ČSOB pomáhá regionům“, který konání dílniček pro rok 2017 finančně podpořil.

Další jarní dílničky jsou naplánovány na 12. dubna pro obyvatele Domu s chráněnými byty v Korytné. Následovat budou podobné akce na podzim a v adventním období.

Oleg Kapinus

pracovník pro PR a fundraising