„Adventní dílničky mi vrátily nejhezčí vzpomínky na Vánoce,“ říká klient z Horního Němčí

Stejně jako loni uspořádalo Centrum seniorů Uherský Brod Adventní dílničky pro klienty domů s pečovatelskou službou. „Loni jsme tyto dílničky zorganizovali v Dolním Němčí a ve Strání.

Koncem letošního listopadu si výrobu věnečků, svícínků a dalších ozdob související s Adventem a Vánocemi mohli užít klienti Charitního domu sv. Václava v Horním Němčí. Další tvořivé dílničky chystáme, kvůli velkému ohlasu v loňském roce, opět ve Strání. V tamním Domě s pečovatelskou službou se tato akce uskuteční v úterý 6. prosince,“ vysvětlil vedoucí Centra seniorů Uherský Brod František Bílek.

Lektorkou tvořivých dílniček byla stejně jako loni floristka Markéta Kapinusová z Uherského Hradiště, které při tvořivém dni pomáhaly pracovnice Centra seniorů Uherský Brod, ale také její dcera Lucie a syn Jan. „Jsem velmi ráda, když vidím nadšení seniorů při těchto akcích. Zpočátku vždycky tvrdí, že už nedokáží nic vyrobit, ale nakonec se všichni osmělí, pustí se do práce a své výrobky dokončí. Stejně tomu bylo i v Horním Němčí. Celou akci doprovázela vynikající nálada všech účastníků. U výroby ozdob jsme si zazpívali, poslechli koledy a ochutnali nealkoholický punč a vánoční pečivo,“ popsala dění při dílničkách Markéta Kapinusová.

Její slova potvrdily i spokojené výrazy účastníků dílniček. „Vyrobil jsem si malý vánoční stromeček a také proutěnou vánoční hvězdu. Ještě nevím, jestli si výrobky ponechám, anebo je daruji někomu z rodiny. Vím ale jistě, že tato akce byla moc příjemná a děkuji za ni. V průběhu dílniček se mi vrátila v mysli atmosféra adventu a Vánoc, která v minulosti k mé domácnosti vždycky patřila,“ poznamenal jeden ze spokojených účastníků akce.

„Podobné akce pro seniory, jako jsou tyto tvořivé dílničky, považuji za velmi prospěšné. Díky těmto aktivitám dostanou senioři vítanou možnost k vzájemnému setkání, rozptýlení, zavzpomínají spolu a pobaví se. Nejde ale jen o zábavu, dílničky mají pro účastníky i terapeutický a celkově aktivizační účinek. Opět si tak procvičí jemnou motoriku, pozornost, a z dílniček odchází s vědomím, že jsou stále zruční a šikovní. Navíc si s sebou odnáší vlastnoručně zhotovený výrobek, kterým si mohou vyzdobit svůj byt nebo ho věnovat svým dětem, vnoučatům a podobně,“ poznamenala vedoucí Pečovatelské služby Horní Němčí Markéta Zámečníková.

Adventní dílničky se stejně jako loni uskutečnily díky podpoře sponzorů. Letos patří velké poděkování za podporu akce společnosti Mareti, ale také pracovníkům Centra seniorů Uherský Brod a dobrovolníkům, kteří s organizačně náročnou akcí vypomohli.